Escrocheriile prin telefon, demne de scenariu de film

Posted on iulie 24, 2011

0


Cum înşelătoriile ce vizează reîncărcarea cartelelor telefonice nu mai sunt tentante pentru escroci, aceştia au adoptat o nouă metodă de fraudă. Este vorba de o metodă de phishing prin intermediul liniilor analogice şi mobile de telefonie (cunoscută ca vishing), ce păstrează ca subiect câştigurile în urma unor concursuri. Din păcate, această modalitate de phishing, pe lângă faptul că poate duce la păgubirea financiară a victimelor, indirect duce la crearea unui haos general în cercul familial. Ca să înţelegeţi mai bine, am să vă povestesc mai jos întâmplarea a cărei victimă a fost o cunoştinţă.

Foto: daveanddawncook.com

Prolog

Într-una din zilele trecute, această cunoştinţă primeşte un telefon pe linia fixă de telefonie de la un individ, care o anunţă că fiica acesteia a câştigat, în urma unui concurs, suma de 20.000 EUR. Curios e faptul că ştia cum o cheamă pe fiica acesteia şi adresa unde locuia, probabil din cartea de telefoane a Romtelecom. Într-o avalanşă de explicaţii entuziaste apelanta reuşeşte să extragă de la cunoştina în cauză starea civilăpersoanele cu care locuieşte şi detaliile de contact ale acestora, după care cere formarea unui număr pe telefonul mobil al acesteia pentru confirmarea câştigului.

337/365: The Big Money

Foto: David D. Muir, 337/365: The Big Money via Flickr, Creative Commons Attribution

De asemenea, ţine să menţioneze faptul că premiul în cauză va fi înmânat în cadrul unei emisiuni în direct, Minutul de Sinceritate (fără legătură cu cazul în sine, Minutul de Sinceritate este o poezie de Carmen Tania Grigore; citită printre rânduri parcă redă o parte din acest episod al întâmplării), la Antena 1, dar pentru a avea o confirmare din partea câştigătoarei, aceasta trebuie să facă un tansfer de 600 EUR (~3% din valoarea câştigului) unui anume Valentin Dima prin Western Union. Abia aici cunoştinţa în cauză şi-a dat seama că e posibil să fie victima unei înşelătorii, aşa că direcţia discuţiei ia o altă întorsătură decât cea dorită de apelant, moment în care acesta menţionează faptul că nu mai poate sta la telefon pe motiv că intră în direct la emisiune pentru înmânarea altui premiu. Noroc cu noile modele de telefoane ce reţin numerele de apel. Mai mult ca sigur un număr de mobil asociat cu o cartelă pre paid.

Dacă credeţi că asta a fost tot, să vedeţi ce a urmat. Escrocheria este bine pusă la punct şi foarte eleborată, vizându-se acţiuni imediate în situaţii de panică.

Aşa cum am menţionat mai sus, apelantul a reuşit să afle de la această cunoştinţă a mea datele de contact a persoanelor cu care locuieşte, fiicele cunoştinţei în cauză. Acestea au fost sunate, probabil în acelaşi timp, prezentându-li-se următoarele poveşti.

Clasica poveste cu reactualizarea datelor personale

Una dintre ele a fost sunată de un aşa-zis angajat Vodafone, după ce iniţial voia să se declare, probabil, un reprezentant Ro…mtelecom, ce îi cerea să îşi reactualizeze datele personale din baza de date, evident, formând un cod pe telefonul mobil.

Type your Tip Here

Foto: Justin, Type your Tip Here via Flickr, Creative Commons Attribution

Cum persoanei apelate nu îi sunt străine astfel de cazuri, iar identitatea apelantului era sub semnul întrebării din cauza bâlbei de la începutul convorbirii, asta pe lângă cazul în sine, a refuzat să facă acest lucru, moment în care apelantul a închis telefonul. Dacă această mişcare ar fi avut succes, panica ar fi fost şi mai mare, cei ce încercau să dea de persoana în cauză fiind puşi în situaţia de a fi păcăliţi ca în episodul de mai jos.

Accidentul şi asigurarea ce nu acoperă intervenţia chirugicală

În acelaşi timp, cealaltă persoană (stabilită undeva, în Europa) a fost contactată, de pe un număr ascuns, de un anume dr. Ionescu, ce îi aducea la cunoştinţă faptul că mama acesteia, cunoştinţa în cauză, a fost implicată într-un accident de maşină şi necesită o operaţie urgentă şi un transfer cu un elicopter SMURD la Cluj, unde există aparatura necesară pentru operaţie, doar că asigurarea mamei nu este în regulă şi nu poate acoperi costurile operaţiei şi transportului, drept pentru care trebuie făcut rapid un transfer de bani prin Western Union pentru a acoperi costurile acestora, menţionând faptul că e o situaţie de minute. Cum persoana contactată nu putea face nimic în această privinţă, a menţionat faptul că trebuie să ia legătura cu sora sa (persoana vizată pentru actualizarea datelor personale în baza de date Vodafone), moment în care i se transmite faptul că sora acesteia este împreună cu mama sa, dar că este leşinată şi nu se poate comunica cu ea. În acest moment, persoana vizată a cerut un răgaz să găsească o persoană dispusă să ajute.

Exton Car Accident 5-11-09

Foto: scottc320, Exton Car Accident 5-11-09 via Flickr, Creative Commons Attribution

Evident, sora persoanei de mai sus nu putea fi contactată întrucât era reţiunută în problema actualizării datelor personale. Cum aceasta şi-a dat seama de escrocherie, imediat a dat să-şi sune mama pentru a o sfătui să nu dea curs unor astfel de cereri. Din păcate, era prea târziu. Prin tastarea codului comunicat în convorbirea cu persoana ce anunţa câştigul de 20.000 de euro, aceasta redirecţionase apelurile către un alt număr. Aşadar, apelând-o pe mama sa, persoana în cauză dă de … dr. Ionescu care începe şi îi povesteşte cele comunicate şi celeilalte surori. Cum situaţia părea legată cu aţă albă, victima şi-a rugat o prietenă care o însoţea să o contacteze mama sa de pe un alt telefon mobil pe un număr de fix, aflând astfel că totul este în regulă. Când escrocului dr. Ionescu i s-a comunicat faptul că ceea ce povesteşte este un fals, acesta a închis. Bineînţeles, următoarea mişcare a fost aceea de a bloca numărul de telefon al mamei.

Revenind la sora din străinătate, aceasta m-a contactat pe mine, eu însumi neputând să o contactez pe sora din ţară, motiv pentru care, ştiind cu cine ieşise în oraş, am sunat pe prietena însoţitoare şi mi s-a comunicat faptul că totul este o înşelătorie. Între timp persoana din străinătate sunase înapoi escrocii pentru a le comunica faptul că încearcă să rezolve cumva problema, ceea ce nu făcea posibil un apel, drept pentru care i-am trimis un SMS de atenţionare. Norocul a fost că l-a citit în timp util şi totul s-a încheiat, nemaidându-se curs apelurilor ce au urmat de pe numere necunoscute.

Epilog

Spre fericirea primei victime, singura pagubă a fost costul de redirecţionare a apelurilor pe un alt număr de telefon mobil, conform desfăşurătorului de apeluri/operaţiuni din contul My Vodafone. Mai trebuie să verificăm dacă şi încărcările de catele prepaid apar pe acel desfăşurător, pentru a ne asigura că nu s-au făcut şi alte escrocherii de acest fel. Deznodământul ar fi putut fi mult mai tragic, dacă panica ar fi pus stăpânire pe oricare din persoanele implicate şi, sub presiunea unei astfel de întâmplări, s-ar fi efectuat transferurile sugerate.

Ce învăţăminte tragem din această întâmplare:

  • nu concurăm la concursuri, nu câştigăm; niciun câştig nu se confirmă prin transferuri de bani ca şi garanţii, ci prin prezenţa la sediul organizatorilor;
  • nu comunicăm date personale şi ale cunoscuţilor via telefon, indiferent de scopul apelantului, atâta timp cât acesta nu este o persoană cunoscută; cu părere de rău pentru firmele ce fac direct marketing, e un business pe ultima 100 de metri;
  • nu răspundem la numerele ascunse; din acest punct de vedere avem de pierdut dintr-un anumit punct de vedere: firmele de recrutări/angajatorii folosesc astfel de practici;
  • e bine să avem un al doilea număr de telefon mobil, cunoscut şi celor apropiaţi, ca back-up; (ce ar fi mers acest post pentru un advertorial la un terminal Dual SIM)
  • e bine ca atunci când plecăm în vacanţe să comunicăm celor de încredere locurile unde mergem şi împreună cu cine.

Legat de întâmplarea de mai sus, ce a avut loc în decurs de ~25 de minute, poate o să spuneţi că ar fi trebuit făcută o reclamaţie la poliţie. Lipsesc prea multe detalii (codurile de redirecţionare, nume reale, nr. de telefon de pe care s-au efectuat apeluri etc.) pentru a susţine o anchetă.

Înainte de a comenta la acet post, vă rog să citiţi secţiunea Reguli. De asemenea, orice comentariu anonim sau de pe acelaşi IP nu va fi aprobat.

Reclame
Posted in: Uncategorized