Cam cât costă un zâmbet?

Posted on februarie 13, 2010

2


Întrebarea pe care am folosit-o ca şi titlu şi-a pus-o colegul Leo, cunoscut în zona underground a internetului ca şi Bhuttu.

Pentru că pe Twitter doar l-am amagit cu răspunsul meu, am să încerc aici să fac o completare.

Zice lumea că zâmbetele nu costă nimic, sunt gratis. Şi cum gura lumii e slobodă, tot propovăduieşte acestă axiomă de generaţii.

Un zâmbet [preţ de un pepene şi ceva timp] de wikiHow

În cele ce urmează am să încerc să despic firul în 4, cum s-ar zice. Nu vreau să schimb percepţia asupra acestul aspect, doar să o aprofundez atât cât îmi permite nivelul de înţelegere.

Din punct de vedere al socializării nu implică costuri suplimentare. Sau poate implica atunci când e nevoie de un stimul pentru a zmulge un zâmbet: preţul unui pahar de tărie, preţul unui joint etc. Anatomic vorbind, trebuie să pui în mişcare de la 2 (zâmbet fals) la 52 de muşchi faciali. Cele mai multe zâmbete necesită 17 muşchi faciali.

Sursa: filehurricane.com

Ce se întâmplă când zâmbeşti? La un total de 35 de minute de zâmbete poţi consuma pând la 100 de calorii. Drept urmare, ajungem la cheltuielile energetice ale organismului. Şi cheltuielile tale ca om pentru aportul caloric prin alimentaţia zilnică. Pe de altă parte şi câştigi: cu fiecare 30 de minute de zâmbet natural numarul celulelor albe din sînge creşte cu 25%, ajutând corpul să lupte cu bolile mai eficient.

Un zâmbet costă timp. Teorectic, pentru că în practică timpul destinat zâmbetelor se suprapune cu timpul destinat altor activităţi. În acest caz, undeva, la un anumit punct, conceptul de cheltuială cu timpul se anulează pentru că scopul este mult mai important.

Un zâmbet pentru tine de lumebuna.ro

Dintr-o altă perspectivă, ingorând aspectul anatomic, „costul” zâmbetelor noastre este suportat de elementele ce ne înconjoară: prostia umană, un mim în plin act pe stradă, natura în sine (de la doi arici făcând sex la fructe şi legume cu forme ciudate), asocierile nepotrivite de elemente decorative, mişcări cetăţeneşti etc.

Rude Spud de Two Sheds

Zâmbetul fals sau cel forţat costă, la propriu, dacă cei cu care interacţionezi sunt antrenaţi în a citi profile umane. Te poate costa un job mai bun, o viitoare întâlnire cu o potenţială parteneră, un deal mai bun etc.

Pentru un nebun costul zâmbetului tâmp pe care îl afişează e însuşi nebunia ce îl caracterizează, scenele pe care actorii fără voie din jurul său le joacă în spatele scenei improvizate mental. Nebunul izolează comunul şi pune în scenă excepţiile din scenariul său.

Şi, totuşi, ajungi să plăteşti pentru a zâmbi: abonament TV, internet, abonament la ziarul preferat etc. În toate cazurile vei găsi rubrici care te vor face să zâmbeşti.

Într-o vorbă de duh, o anume Jeanne Wasbro spunea că zâmbetul e ca ştergătorul de parbriz: nu opreşte ploaia, dar îţi permite să iţi vezi de drum. Şi ajungem la scenariul în care zâmbetul e văzut ca un cost, ca un tribut ce trebuie plătit pentru a trece barierele realităţii.

Acelaşi caz îl întâlnim transpus şi în filmul Gladiatorul, prin intermediul lui Comodus:

Death smiles at us all. All a man can do is smile back.

Şi aici închei. Vă las pe voi să contemplaţi.

Sunt sigur că mi-au scăpat câteva aspecte, drept urmare sunteţi liberi să dezbateţi în comentarii.

Reclame
Posted in: Uncategorized