Dările către stat se plătesc şi online

Posted on mai 1, 2008

0


Servicii la dispoziţia contribuabililor

Acum vreo 2 ani se punea la dispoziţia cetăţenilor plătitori de taxe un ghişeu virtual unde aceştia puteau plăti amenenzi de circulaţie.

Din septembrie 2008, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală va pune la dispoziţia contribuabililor un serviciu de plăti online pentru taxele şi impozitele către stat, precum şi posibilitatea de a declara online venitul anual sau date fiscale.

Necesitatea semnăturii electronice

Declaraţiile fiscale depuse prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, presupun utilizarea semnăturii electronice, semnătură ce se poate efectua prin intermediul unui certificat digital emis de ANAF (numai până la 1 mai 2008 şi ce poate fi folosit până la 1 mai 2009) sau prin utilizarea unui certificat digital eliberat de un furnizor acreditat de semnătura electronică.

Modalităţi de plată

Dacă în cazul ghişeului virtual, plata se poate face atât cu carduri de credit cât şi de debit, cu condiţia să fie înrolate în sistemul 3DSecure (în majoritatea cazurilor opţiunea este activată în momentul activării contului aferent cardului, iar în celelalte cazuri operaţiunea de înrolare se poate face online sau în scris (!) la sediile băncilor emitente), plata pe Internet a taxelor şi impozitelor prin Internet, facilitate existentă pe site-urile de sector ale Serviciului Public Pentru Finanţe Publice Locale, presupune deplasarea contribuabililor la sediul acestei instituţii pentru a se înregistra în vederea folosirii acestui serviciu şi a obţine un user name şi o parolă, precum şi folosirea unui serviciu de e-banking.

Realitatea … de la faţa locului

Mulţi dintre contribuabili cred încă în valoarea juridică a chitanţei de hărtie, lucru care încetineşte popularizarea sistemului gândit iniţial ca un calculator al debitelor contribuabililor. La această situaţie se mai adaugă lipsa conexiunilor între diferite instituţii care percep taxe de la contribuabili. Cunoaşte careva vreun sistem comn/bază de date prin care acestea comunică?

Personal aş prefera toate aceste facilităţi într-un singur loc şi o singură modalitate de plată, cea mai simplă, accesibilă oricărei persoane fizice, care să nu necesite deplasare fizică şi stat la cozi.

Nu e de neglijat faptul că sunt persoane care sunt împotriva iniţiativei din varii motive. 🙂

Blog Reactions

Reclame
Etichetat:
Posted in: Uncategorized