Platforme pentru blog: Blogger sau WordPress?

Posted on martie 23, 2008

26


Pentru că a trecut ceva timp de când folosesc şi Blogger şi WordPress, pot face o comparaţie între cele două servicii gratuite de blogging.

Template-uri şi customizări

Blogger permite modificarea template-ului blogului, fie că este vorba de sidebar sau de coloana cu posturi.

WordPress pune la dispoziţie 60+ de template-uri predefinite ce nu pot fi modificate, sidebarul poate fi uşor customizabil prin inserarea de căsuţe text în care se pot introduce coduri pentru diferite widget-uri; template-urile pot fi editate contra cost. Singura modificare permisă este înlocuirea imaginii din header. Platforma de publishing Wordpres, folosită cu un domeniu propriu şi găzduire web dedicată, permite atât customizarea, cât şi schimbarea template-urilor.

Widgeturi şi playere Flash/Java, foto/video

Blogger permite inserarea de widget-uri/playere video audio în Flash sau Java oriunde în template. De anul trecut, pe lângă poze, utilizatorii blogspot.com pot urca inclusiv material video pe blog, având la dispoziţie 1Gb spaţiu de stocare. Pozele pot fi afişate şi prin inserarea de coduri generate de alte servicii de găzduire.

În afară de widget-urile ce vin inserate by defaut în template-ul ales, WordPress permite doar inserarea de widget-uri prin inserarea codurilor în căsuţele text din sidebar, lucru imposibil de realizat în coloana cu posturi, unde nu pot fi folosite decât playere Flash/Java generate de YouTube, DailyMotion, Slideshare şi încă un serviciu audio. Această limitare poate fi depăţită folosind serviciul VodPod, un fel de bookmarking social pentru clipuri video; codurile de încorporare generate de serviciul VodPod sunt recunoscute de platforma WordPress. De asemenea, platforma permite upload de poze, oferind un spaţiu de stocare de 3Gb. Ca si în cazul blogspot.com, pozele pot fi afişate şi prin inserarea de coduri generate de alte servicii de găzduire.

Protecţie împotriva spam-ului

Protecţia împotriva boţilor ce spamează secţinea de comment-uri pe blogspot.com se face prin bifarea opţiunii de word verification din panoul de administrare, ce presupune din partea cititorilor inserarea unor coduri captcha într-o căsuţă de verificare.

WordPress are inserat automat Akismet, ce descoperă automat comentariile lăsate de boţi.

Moderarea comentriilor

Atât Blogger cât şi WordPress permit moderarea comentariilor, WordPress având un plus pentru faptul că permite editarea comentariilor lăsate de vizitatori.

Posturi

Blogger permite postarea pe blog via email, pe când WordPress nu. În ambele cazuri, posturilor le pot fi atribuite etichete, Labels pentru Blogger sau Categories/tags pentru WordPress.

Atât Blogger, cât şi WordPress permit urmărirea comentariilor aferente posturilor via e-mail.

În ceea ce priveşte editarea posturilor, Blogger permite alegerea mărimii şi fontului, WordPress nu, lucru posibil doar din panoul de editare prin modul de vizualizare Code şi cu puţine cunoştinţe de HTML.

Blog reactions

Blogger are opţiunea de Backlinks, opţiune ce poate să nu fie validă în momentul în care se schimbă template-ul. Prin selectarea acestei opţiuni devine vizibilă opţiunea Links to this post, în subsolul însemnării.

WordPress generează automat trackback-rui pentru însemnările de pe platforma proprie.

În ambele cazuri, pentru a vedea reacţiile altor bloguri de pe alte platforme de blogging la un anumit post se poate folosi următorul artificiu Technorati:

<a href=”http://technorati.com/search/http://blogulmeu.blogspot.com/posttitle/”>Blog Reactions</a>

sau

<a href=”http://technorati.com/search/http://blogulmeu.wordpress.com/posttitle/”>Blog Reactions</a>

Aceste coduri pot fi introduse după editarea postului prin folosirea opţiunii Edit HTML/Code din panourile de editare ale celor două servicii.

Pagini statice

WordPress permite crearea mai multor pagini tip opţiune menu (Home, About etc.), lucru posibil şi în cazul Blogger prin customizarea template-ului. Practic paginile respective nu sunt decât shortcut-uri organizate într-un menu către posturi existente în cadrul blogului.

Migrarea de pe o platfomă de blogging pe alta

În cazul în care se face migrarea de pe Blogger pe WordPress, WordPress permite importul posturilor de pe Blogger sau de pe orice altă platformă. În caz invers nu este posibil.

În final, cei ce optează pentru găzduire web contra cost şi domeniu propriu, pot folosi platforma WordPress ce permite importul de pe blogurile găzduite gratuit de WordPress.com sau Blogger.com.

Urmărire trafic

Blogger permite inserarea de scripturi de monitorizare a traficului oferite de diferite site-uri, pe când WordPress vine cu facilităţi Google Analytics. Unele scripturi de monitorizare pot fi folosite şi pe platforma gratuită WordPress.com, prin inserarea lor în acele căsuţe text din side bar.

Monetizare

În goana după bani pentru un domeniu propriu 🙂 mulţi încearcă să scoată bani din blog prin AdSense sau alte metode, servicii acceptate doar de Blogger, nu şi de WordPress. Citiţi mai multe aici.

Indexare în motoarele de căutare

Blogurile de pe platforma Blogger sunt în avantaj faţă de cele găzduite pe WordPress, Blogger fiind un serviciu oferit de Google.

Concluzii

După cum se poate vedea, ambele au avantaje şi dezavantaje, rămânând la latitudinea bloggerilor în alegerea uneia dintre cele două platforme. WordPress are avantajul popularizării mult mai rapide a blogului în comunitatea WordPress prin afişarea posturilor sau a numelui blogului în Dash Board, atunci când beneficiază de mulţi vizitatori, precum şi redirecţionarea prin intermediul tag-urilor asociate posturilor de către alţi useri către blogul propriu. Urmărind un Label asociat unui post de blog găzduit de Blogger, userii sunt redirecţionaţi către posturi de pe acelaşi blog asociate acelui Label. Principalele avantaje ale Blogger sunt editarea template-ului şi inserarea de widget-uri oriunde în blog.

Din punctul meu de vedere, blogurile găzduite pe platformele gratuite sunt ca o cutie cu nisip în care îţi exersezi atât stilul scriitoricesc, cât şi îndemnarea, să îi spunem … tehnică. Abia după ce eşti convins că te prinde şi că ţi-ai câştigat locul printre bloggeri de renume, poţi face pasul către găzduire web cu plată şi domeniul propriu.

Later edit în 8 februarie 2010: Acest post este înscris în concursul organizat de Top Level Hosting, de care am aflat de pe blogul lui Răzvan Pascu.

Reclame
Posted in: Uncategorized